Overslaan en naar de inhoud gaan
Drupal
Cowa: mijn Padi duikclub in Antwerpen
01August
Duiken

Cowa: mijn Padi duikclub in Antwerpen

Jaren geleden, in 2003, ben ik beginnen duiken.

Ik heb m'n PADI Open Water brevet gehaald in Thailand, Koh Chang, en dat was een openbaring. Brendy, m'n vriendin, wilde leren duiken, en ik 'dan ook maar', maar nu ben ik de meest enthousiaste duiker in huis. Na Thailand ben ik nog eens op vakantie wat gaan duiken, in Kreta, 't jaar erna, en toen wilde ik wel meer, verdergaan met het volgende brevet. Gezocht, en gevonden: een PADI duikclub in Antwerpen: Cowa.

In de club sprak de vriendelijke sfeer me aan, de vriendelijke mensen en de ongedwongen sfeer. Niet het macho karakter dat ik vroeger altijd onterecht linkte aan duiken, voor ik het zelf deed, maar ontspanning en plezier staan voorop. Het feit dat de club enkel steunt op vrijwilligers die cursisten begeleiden is een belangrijke factor in het verhaal: iedereen 'doet' het voor z'n plezier, niet 'even een cursist opleiden en dan naar huis'. Na het duiken wordt er dus weleens een glas gedronken, op vrijdagavonden een dansje geplaatst. Door de vrijwilligers zijn duikbrevetten ook goedkoper dan in vergelijkbare clubs in België waar divemasters en instructeurs wel vergoed worden voor de 'moeite'.

Bij Cowa vinden ze 't geen 'moeite' :-). Intussen heb ik m'n PADI advanced open water diver, nitrox diver, night diver en rescue diver brevetten gehaald bij Cowa. Op vakantie wil ik graag ontspannen duiken en geen theorie en praktijkexamens afleggen, dus alle brevetten haal ik 't liefst hier in ons landje. Hier zijn de omstandigheden waarin je moet duiken vaak een pak moeilijker, waardoor je gemakkelijkheidshalve zou zeggen: liever in 't buitenland, da's makkelijker, maar da's een beetje een foute redenering. Als je hier kan navigeren, hulp bieden, enzovoort, dus de skils beheerst om te duiken in de omstandigheden die hier soms heersen (koud water, dus dikke handschoenen en pak aan, duiklamp, matig tot slecht zicht, stroming, getijden, ...) dan kan je overal duiken. Als je in de erwtensoep die de Oosterschelde soms is je weg vindt, vind je die zeker in een kristalheldere tropische zee. Daarom ben je op vakantie ook nog veel rustiger bij het duiken, omdat de omstandigeden oneindig veel beter zijn dan die waarin je alles geleerd hebt. En natuurlijk is ook belangrijk dat je alles echt leert; in sommige vakantieparadijzen worden vaak brevetjes uitgedeeld zonder dat je de skills echt beheerst; da's goed voor de commercie, want langer tijd steken in de cursist tot die echt alles onder de knie heeft kost hen natuurlijk een pak geld.

Intussen jaren bij Cowa vind ik ook dat een grote troef aan m'n duikclub: desnoods helpen ze je weken of maanden, tot je echt beheerst wat je wil leren. Een pluim voor alle mensen die er vrijwillig hun energie in steken, en een aanrader voor iedereen die de wondere onderwaterwereld wil leren kennen ! Cowa

COMMENTS(0)